Κεντρική Σχόλια Περιεχόμενα Αναζήτηση

Τα 24 χωριά
                                                             

                                                                                                                                                     

     Η σημαία της Επανάστασης στο Πήλιο

   <>

    

 

 

 

Η Μακρινίτσα είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση και ακμή κατά την Τουρκοκρατία. Ήταν το χωριό με τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλο το Πήλιο Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, έφτιαχναν μετάξια που έστελναν στο εξωτερικό, ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος και έφθανα σ’ όλες τις αγορές της Βαλκανικής και μέχρι την Βιέννη και την Οδησσό. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της ευμάρειας είναι τα πλούσια αρχοντικά, οι μαρμάρινες κρήνες, οι εκκλησίες με τα πλούσια αφιερώματα και τέμπλα κά.

Δίπλα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου υπάρχει η διπλή Παναγία Ματρόνα/Μεταμόρφωση του Σωτήρος πού έγινε με έξοδα του καπετάν  Μπασδέκη. Η Μακρινίτσα είναι το χωριό που έχουν την ρίζα τους οι Μπασδεκαίοι που είχαν υπό τον έλεγχο τους το αρματολίκι του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής.

 


    Στις Μηλιές, ανεβαίνοντας προς το κέντρο του χωριού και την συνοικία «Παζάρι» ο ναός των Ταξιαρχών κατασκευασμένος το 1741, με θαυμάσιο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και κορυφαίας τέχνης μεταβυζαντινές αγιογραφίες, ο ναός της Αγίας Τριάδος δίπλα στο δημοτικό σχολείο, με αξιόλογες επίσης αλλά επιζωγραφισμένες μεταβυζαντινές αγιογραφίες, καθώς και η Μονή του Αγίου Νικολάου του Γέρου, με τοιχογραφίες (1799) « δέησις του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη », λίγο παραπάνω (και δίπλα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου) την διπλή Παναγία Ματρόνα/Μεταμόρφωση του Σωτήρος (η οποία έγινε με έξοδα του ήρωα Μπασδέκη)     

    Μνημειακές, τέλος, είναι και αρκετές βρύσες της Ζαγοράς, με μεγαλύτερη και ιστορικότερη τη στολισμένη με πέτρινα κεντίδια «Βρύση του Κράλη» στην απάνω άκρη της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου που κατά την παράδοση την έφτιαξε κάποιος σέρβος ηγεμόνας (κράλης) αλλά  στην πραγματικότητα είναι καμωμένη από το Ζαγοριανό αρματολό Μήτρο Μπασδέκη στα 1828.


Λαύκος
    Χωριό που απέχει 50 χλμ. νότια του Βόλου, γνωστό και ως αρχοντοχώρι του Πηλίου. Ευρύτατη η περιφέρειά του προσφέρει ένα ξεχωριστό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Διαθέτει Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό μουσείο.
Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό χτίστηκε από τον καπετάν Στέργιο Μπασδέκη που το είχε κάνει τάμα. Γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στις 1 και 2 Μαΐου με τοπική ορχήστρα και χορό. Άλλο πανηγύρι είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου.

    Στη θέση 'Κωτίκια' χτίστηκε το 1795 στη θέση του παλαιού μετοχιού της μονής Ταξιαρχών του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, με έξοδα του Στέργιου Μπασδέκη η Μονή του Αγίου Αθανασίου. Στους εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν λιθανάγλυφες παραστάσεις, αριστερά και δεξιά της πρόσοψης είναι εντοιχισμένες δυο σκαλιστές επιγραφές που πληροφορούν για τον κτήτορα Στέργιο Μπασδέκη. Κατά την παράδοση ο πρωτομάστορας που έκτισε την εκκλησία ο μαστρο-Δήμος αποκεφαλίστηκε από τον Στέργιο επειδή τον έπιασε να κλέβει κατά το κτίσιμο μιας άλλης εκκλησίας που του είχε αναθέσει, μάλλον του του Αγίου Ιωάννου Τίμιου Προδρόμου. Δεν έχει βρεθεί τίποτε που να επιβεβαιώνει αυτήν την φήμη αλλά είναι γνωστό ότι ο Στέργιος χρησιμοποιούσε τον αποκεφαλισμό ώς μέσο τιμωρίας και εξ΄αυτού υπάρχει ανάγλυφο που τον δείχνει να αποκεφαλίζει άγνωστη γυναίκα. Ο Άγιος αρχικά γιορταζόταν δυο φορές : στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου . Σήμερα γιορτάζεται στις 2 Μαΐου με μεγάλο πανηγύρι.


Συκή
    Χωριουδάκι 10 χλμ. από τις Αφέτες, πήρε το όνομά του από μία πελώρια Συκιά που βρίσκονταν στη πλατεία του χωριού. Ιδρύθηκε από τον καπετάν Στέργιο Μπασδέκη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Τίμιου Προδρόμου, κτισμένο το 1795 με χρήματα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη όπου υπάρχει και γυναικεία μοναστική κοινότητα. Κάηκε κατά τις μάχες στην Επαναστατική κίνηση του Μάιου του 1823


Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Λαμπινού κτίσμα του 1796 που κτίστηκε από τον Στέργιο Μπασδέκη τραβά την προσοχή.


Πάλτση
Το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και η εκκλησία των Ταξιαρχών χτισμένα το 1776, με έξοδα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη. Κάθε χρονο στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην μνήμη των Αγίων Ταξιαρχών.

    Για τον τρόπο κατασκευής των εκκλησιών στο Πήλιο ο λαός είχε γράψει και τραγούδι,

                                                Μάστορα, πρωτομάστορα και πρώτε στους μαστόρους

                                                πούρθες απο τα Γιάννενα να χτίσεις εκκλησία

                                                καν΄ την τρανή, κάν΄ την ψηλή, καν΄ την στα δυό, στα τρία

                                                ζερβά να  ΄ναι η Παναγιά μ΄ όλα τα κορίτσια

                                                δεξιά να ΄ναι ο Χριστός μ΄ όλα τα παλληκάρια

                                                στη μέση νάναι ο Σταυρός, να στέκουν οι Γερόντοι.

    Εμφανής είναι η αναφορά στους τεχνίτες από τα Γιάννενα που ήταν φημισμένοι εκείνοι την εποχή και τους καλούσαν τότε για να κτίσουν τις εκκλησίες και άλλα μεγάλα έργα ( γεφύρια κλπ ).

                                               

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στη διεύθυνση:

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
ΕΛΛΑΣ

 
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία: epikoinonia@basdekis.gr

 

Κεντρική ]

Αποστολή αλληλογραφίας προς sxediastis@basdekis.gr με ερωτήσεις ή σχόλια για αυτήν την τοποθεσία Web                                                                .
Πνευματικά δικαιώματα © 2007 Δ. ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
Τελευταία τροποποίηση:  01/03/2018